torsdag 23 mars 2017

FÅLLAT OCH KLART





Nu är de äntligen fållade och klara! Det är alltid skönt när det blir en liten hög. Några röda till jul och några för oss som är lite uppe i det blå!
Jag gillar vävda grytlappar, de är täta och håller bra för värmen. Lika snygga efter tvätt. Men behöver inte vara så rädd om dem för det är bara att slänga in dem i maskin när de är lite lasagne-geggiga.
Bara att slita med hälsa!

måndag 6 mars 2017

TRÄLIM


Trälim! det är ju en fantastisk uppfinning i textila sammanhang!

Grytlapparna är färdigvävda!
Innan jag klipper isär dem så brukar jag limma en liten sträng där jag tänker sätta saxen. Då slipper jag att det repar upp sig och trådarna håller sig på plats. Åh vad jag tycker att det sparar mycket energi på trådar som annars fransar upp sig innan man hinner fram med symaskinen.
Nu kände jag att några ryggade till lite när vi nämnde ordet symaskin.
Handvävt ska vara handfållat - så säger den gamla vävpraktikan.
Ja så är det säkert, men då kommer mina grytlappar att ligga här tills jag går i graven. Hellre maskinfållat än ofållat, så resonerar jag. Sen beror det dessutom på vad jag väver, väver jag löpare eller annat lite mer "finare" arbete, då handfållar jag också. Men väver jag grytlappar, disktrasor och grytunderlägg som jag anser är lite mer slit-och-släng-saker då fållar jag på maskin istället för att lägga ytterligare en arbetstimma på fållningen.
Sån är jag!
Nu får dessa hänga på tork innan de hamnar i s y m a s k i n e n !