söndag 4 november 2012

KALAS

Förra helgen firades det här i huset. Min pappa fyllde sjuttio och det firades på alla tänkbara och otänkbara sätt så något vävt blir det då rakt inte här. Däremot tårtor på både längden och tvären blev det. Vid ett sådant tillfälle kan man ju passa på att experimentera lite så det blev bland annat en choklad och hallontårta som jag tänkte dela med mig av. Gott blev det!
Just den här tårtan intogs utomhus i strålande sol efter ett uppskattat besök på Hylténs Industrimuséum i Gnosjö. Firandet bestod av många roliga aktiviteter och inleddes på torsdagen och avslutades på söndagen så man kan verkligen säga att vi firade i dagarna tre - med råge! Trevligt hade vi. Nu får vi nog alla vila upp oss och njuta av minnena från en härlig helg. 


CHOKLAD & HALLONTÅRTA

Bottnar:
175 g smör
175 g mörk choklad
2 dl socker
3 äggulor
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kaffepulver
3 äggvitor

Sätt ugnen på 200°
Smält smör i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen. Hacka chokladen och låt den smälta i det varma smöret. Tillsätt sockret och äggulorna under kraftig omrörning. Blanda i mjölet och kaffepulvret i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll den i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda på nedre falsen i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt den svalna ordentligt. 

Hallonfyllning:
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen och passera bort kärnorna genom en sil tills du får en slät hallonpuré. Häll grädde och socker i en kastrull och låt sjuda tills sockret smält. Rör ned de urkramade gelatinbladen i grädden så de smälter. Rör ned hallonen och philadelphiaosten i gräddsmeten och vispa till en slät blandning. 
Låt hallonsmeten svalna något. 

Ta loss kanten på springformen från chokladbotten och diska den ordentligt.
Dela chokladbotten i två delar. 
Montera ihop springformen igen. Lägg en av bottnarna i formen. Häll på den något avsvalnade hallonsmeten på den ena chokladbotten. Låt det hela stelna någon timma. Lägg sedan på den andra botten överst. Använd gärna den del som varit botten på kakan så får du en jämn och slät tårta när du häller på glasyren.
Glasyr:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g smör

Koka upp grädden till glasyren. Bryt chokladen i bitar och lägg ned dem tillsammans med smöret i kastrullen. Rör tills allt smält samman till en slät, blank chokladsmet.
Ta bort springformen från tårtan och slå chokladglasyren över. Låt den rinna ned över kanterna och jämna till med en stekspade.
Garnera tårtan efter tycke och smak eller behåll den helt slät.
På bilden är tårtan garnerad med smält ljus choklad och dekorationshjärtan. Låt kakan stelna ordentligt några timmar i kylen.





1 kommentar:

  1. Vilken god tårta det ser ut att vara. Hoppas den blev uppskattad. Skall pröva ditt recept vid tillfälle. //MalinSj

    SvaraRadera