fredag 29 augusti 2014

TRAMPJUSTERINGPläden är pådragen och solvningen är på gång. För första gången i mitt liv ska jag väva på åtta skaft och med åtta trampor. Hade ju inte tänkt på hur trångt det blev inne i vävstolen när man solvar på åtta skaft men nu är jag den erfarenheten rikare! Många skaft att hålla reda på är det i alla fall för mig som är van vid fyra. 

Jag väver det mesta i min Öxabäck med kontramarch som jag tycker är fantastisk men jag har aldrig varit helt överens med tramporna som bestod av en skena där snörena ska fästas med ringar. Jag är mer van vi trampor med hål i och tycker att det fungerar allra smidigast. Jag förstår ju att åsikterna om detta går isär, men själv tycker jag att det är enklare att hantera. Nu när det som sagt är dags för åtta skaft och åtta trampor så inser jag ju att det kommer att bli en väldans massa snöre. Sagt och gjort - äntligen tog jag tag i att trimma till tramporna men en massa nya härliga, praktiska och enkla hål!
Eller jag... det kanske var en sanning med modifikation. Jag bad min sambo om att få låna pelarborrmaskinen man han föredrar betydligt mer krångliga maskiner men som onekligen ger ett bättre resultat.
Tramporna spändes upp i denna gigantiska borrmaskin och medan vi lutade oss tillbaka och tittade på skötte den sig själv!
Tänk om vävning vore lika smidigt!
Nu har jag eleganta, nyborrade trampor inför mitt plädprojekt!

2 kommentarer:

  1. Förstår att vi inte är ense om trampuppknytning. Jag tycker att Öxabäcks trampuppknytning är mycket smartare med skenor och ringar än en massa pluppar att justera så det blir bra. Men som sagt smaken är olika. Hoppas du blir nöjd med fina trampor nu.

    SvaraRadera
  2. Visst är det bra att ha en händig sambo! Jag har berikats med en också ;) som gjort många tillbehör till vävstolen / Emma

    SvaraRadera