torsdag 26 juli 2012

KAKFATDet här är vad som blev av mina två små loppisfynd från tidigare inlägg. Ett gulligt våningsfat som är perfekt för kakor, frukt och godis. 
Med lite glaslim och härdning så sitter de som berget. Jag kanske avstår från att diska det i diskmaskinen även om jag nog tror att det skulle fungera.

På fatet den här gången ligger det chokladbollar, men inte helt vanliga sådana. De här är nästan utan kolhydrater och gjorda med mycket nötter, för de som provar på det där med LCHF men ändå vill kunna få något till kaffet. Receptet bjuder jag på här:

Ingredienser:
100g Smör
150g Rostade Hasselnötter (grovt malda)
150g Kokos (+ 50g till garnering)
1/2 tsk Vaniljsocker (byt ut till vaniljpulver för den nitiske)
100 g 70% mörk choklad
2 msk Vispgrädde
1,5 msk Kallt starkt kaffe

Gör så här


Sätt ungnen på 225° och rosta nötterna i ca 5 minuter eller tills skalet blir mörkt och börjar släppa. Gnugga nötterna mellan händerna så faller större delen av skalen bort. Kör nötterna i mixer så de blir grovhackade. 
Mät upp ingredienserna och lägg i smör, hasselnötter, kokos och vaniljpulver i en bunke.

Smält chokladen (lämpligvis i micron i en liten skål av porslin eller glas). Blanda den smälta chokladen med vispgrädde och kaffe till en jämn smet.

Förbered ett fat med kokos som du kan rulla dom färdirullade bollarna i.

Häll över chokladsmeten i bunken och blanda alla ingredienser med fingrarna. Smeten blir ganska kladdig men det går göra bollar utav den ändå, gör bollar och lägg på fatet med kokos - rulla därefter dom i kokos och lägg i en förvaringsburk och in i kylen ett par timmar.

Serveras lämpligen direkt från kylen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar